Skip to main content

Galaksilerin yapılarını inceleyerek evrenin şimdiki haline nasıl geldiğini anlamaya çalışan Dr. Burçin Mutlu Pakdil, 2017 yılında ekip arkadaşları ile birlikte daha önce gözlemlenmemiş ve eşine çok az rastlanan bir çift halkalı galaksi keşfetti. Teksas’ta heykeli dikilen, on başarılı bilim kadınlarından biri olan Müslüman Türk Astofizikçi’yi daha yakından tanıyalım.

Pakdil’in resmi internet sitesine göre; 2009 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Pakdil, Texas Tech Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Minnesota Üniversitesi’nden Astrofizik üzerine doktorasını aldı.

2017’de yaptığı çalışmayla, ilk defa çift halka yapılı bir eliptik galaksinin tanımını yapmıştır. Bu çalışması dünya basınında büyük yer almıştır. Temmuz 2022’den itibaren, Dartmouth College Fizik ve Astronomi Bölümünde Yardımcı Doçent olarak aykırı galaksiler üzerine çalışmalarına devam edecektir.

Yaptığı araştırmaları geniş kitlelere ulaştırabilmek için Kuzey Karolina Doğal Bilimler Müzesi’nden bilim insanlarıyla yürüttüğü çalışmaların yanında, bilim dünyasında kadınların yolunun açılması için çeşitli platformlarda aktif görev almaktadır.

Sonuçları 2017 yılında Astronomy & Astrophysics’te yayınlanan; Avrupa, Avustralya ve Amerika’dan bilim insanlarıyla birlikte yürüttüğü çalışmasında, literatürde ilk defa dev kara deliklerin kütlesini ölçmek için kullanılan ilişkilerden dördünün birbirini destekleyen sonuçlar verdiğini ve bu ilişkilerin sadece büyük (parlak) galaksiler için değil az kütleli (sönük) galaksiler için de hassas ölçümler sunduğunu kanıtladılar.

Bu çalışmanın en büyük başarısı, bu dört ilişkinin birlikte kullanılarak uzaktaki galaksilerin merkezindeki kara delikler için hassas bir ölçüm olanağı sunabileceğini göstermesidir. Bu yöntem kullanılarak, özellikle de sönük galaksiler incelenerek, orta ölçekli kara deliklerin keşfi için önemli bir zemin hazırlanmış oldu.

Burçin’in Galaksisi

PGC 1000714 olarak daha önce kataloglanan galaksinin fotometrik bir çalışmasını yaparak, bu galaksinin literatürde daha önce tanımlanmamış bir özelliği olan Hoag tipi bir galaksi olduğunu keşfetti. Hoag Cismi’ne olan yakın benzerliğinin yanında, merkezinde oldukça simetrik ikinci bir halka yapısı olduğunu keşfetti. Şu an için bu ikinci yapının nasıl oluşabileceğini açıklayabilecek hiçbir teori yok.

Pakdil ve birlikte çalıştığı ekip, sadece Güney Yarım Küre üzerinde kolayca gözlemlenebilen galaksinin görüntülerine, Şili dağlarında kullandıkları geniş çaplı teleskop sayesinde ulaştı. Bu görüntüler, galaksinin iki ana özelliğinin (dış halka ve merkez gövde) yaşlarını belirlemek için kullanıldı.

Bu çalışmayı önemli ve farklı kılan, yıllar sonra ilk defa Hoag tipi galaksi keşfinin yanı sıra, galaksi oluşumu ve evrimi hakkında bildiğimiz teorilere ve tahminlere meydan okuyor olmasıdır. Bu heyecan verici keşif, Dünya ve Türkiye basınında büyük yer almıştır.

Space.com bu galaksi için türüne en az rastlanan galaksilerden biri derken, Science Alert yepyeni bir galaksi türü diye okuyucularına duyurmuştur. Popüler basında, bu olağandışı galaksiye “Burçin’in Galaksisi (Burcin’s Galaxy)” adı verildi.

TEDx Konuşması 2.5 milyondan fazla izlenme aldı

2018’de Dünyanın en başarılı on genci arasına giren Pakdil aynı sene, TED Fellow; iki sene sonra ise TED Senior Fellow oldu. Pakdil’in konuşması, iki buçuk milyonun üzerinde izlenme aldı.

Heykeli dikildi

Araştırmalarına Chicago Üniversitesi’nde devam eden astrofizikçinin heykeli, son olarak geçtiğimiz günlerde Teksas’taki Dallas North Park Center’da, “10 Önemli Bilim Kadını” heykellerinin arasında sergilenmeye başladı.

Kaynak: burcinmutlupakdil.net