Sosyal medyada büyük bir yankı uyandıran Ümmiye Koçak, tabuları yıkarak başarısına başarı katmaya devam ediyor. Ödüllere doyamayan Koçak, birçok kadına yaşam ve başarı hikayesi ile ilham oluyor.
1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü’nde doğan Ümmiye Koçak, okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilmedi. Ümmiye Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirdi. Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy’üne taşınan Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu.
Çeyizim kitaplarım

19 yaşında evlendikten sonra Mersin Arslanköy’e taşınan Ümmiye Hanım, çeyiz olarak kitaplarını da yanında götürüyor. 2001 yılında eşinin de desteğiyle köy kadınlarının hayatını diğer insanlara ve dünyaya göstermek için “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunu” kuruyor.
Topluluğun sahneye ilk koyduğu oyun Remzi Özçelik’in “Taş Bademleri” adlı oyunu oldu. Grup, daha sonra kendi hikayelerinden oluşan bir oyun derleyerek “Kadının Feryadı” adlı oyunu sahneye taşıdı. Ümmiye Koçak, “Hasret Çiçekleri” adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne aldı.
Ataerkil toplum yapısına başkaldırış

Genelde kadınların sorunlarını ve ataerkil toplum yapısına başkaldırışı kaleme alan Koçak, iklim değişikliği gibi çevresel konuları anlatan oyunlar da kaleme aldı.
Koçak, daha sonra tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün Bebek” filmini yazdı ve yönetti. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan filme Mersin Sinema Derneği, Toroslar Belediyesi, Mersin Valiliği, Mersin Ticaret Borsası ve Akdeniz Belediyesi sponsor oldu. “Yün Bebek” filmi Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı.
“Ne tiyatrosuymuş, başımıza iş çıkarma dediler.”

Kurduğu topluluk ilk olarak Remzi Özçelik’in “Taş Bademleri” adlı oyununu sahneye koyuyor. Tarlada çalışıp kazandığı paralarla “Yün Bebek” filmini yazıp, yönetiyor ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılıyor. Bu film ile New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazanıyor.
“İlk başlarda çok eleştiren oldu, azmimizi kırmak istediler ama yılmadık, çalıştık ve sonunda başardık. Adımızı hem Türkiye’ye, hem de dünyaya duyurmayı başardık.”
Köyden New York’a Sanat
Ümmiye Koçak, başarı ve zorluk dolu hikayesini ilham dolu bir şekilde anlattığı TEDx konuşması 2 milyondan fazla izlenme aldı.