Skip to main content

Projelerinizde ve akademik araştırmalarınızdaki en önemli kaynaklardan biri şüphesiz makalelerdir. Özellikle tez yazma ve araştırma süreçlerinde “literatür taraması” çok önemlidir. Literatür taraması, makalelerin taranması ve verilerin elde edilmesi anlamına gelir. Makaleler, kendimizi geliştirmemiz adına da inceleyebileceğimiz bir kaynak çeşididir. Şimdi gelelim asıl konumuza; bu bilimsel makalelere nereden ve nasıl erişebiliriz? İşte bu yazımızda makale araştırmaları için kullanabileceğiniz web sitelerinden bahsedeceğiz.

YÖK Tez (Ulusal Tez Merkezi)

Türkiye’deki üniversitelerde hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerine ulaşabileceğiniz YÖK Tez sitesinin arşivi oldukça büyüktür. İlgilendiğiniz tezleri kolayca indirebilir ve detaylı bir literatür taraması yapabilirsiniz.

DergiPark

DergiPark, Tübitak tarafından kurulmuştur. Ülkemizdeki akademik hakemli dergilerin ve makalelerin elektronik ortama aktarıldığı bir sitedir. Arşivinde Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler ana başlıklarında olmak üzere birçok konuya dair dergi ve makale bulunmaktadır. Kullanımı kolay olan bu sitede, üzerinde çalıştığınız makalelerin kaynakça bilgilerine ulaşmak da oldukça kolaydır.

Academia.edu

Academia, ülkemizden ve dünyadan çeşitli üniversiteleri bünyesinde barındıran ve dünyanın birçok yerindeki akademisyenleri takip etmenizi ve makalelerine ulaşmanızı sağlayan kurumdur. Academia’da öğrenci ve araştırmacılar da makale yayınlayabilir. Ayrıca bildirimini açtığınız anahtar kelimelerle ilgili yeni makaleler siteye girildiğinde; size bildirim gelir.

Google Akademik (Google Scholar)

Google Akademik, araştırmanıza dair bilimsel makalelere ulaşabileceğiniz sitelerden biridir. Kolay bir kullanım sağlayan Google Akademik, aradığınız anahtar kelimelerle ilgili olarak birçok dilde makaleler sunuyor. Aramanıza bağlı olarak sadece Türkçe veya her dilde makaleler bulabilirsiniz. Araştırdığınız makaleleri kitaplığınıza kaydedebilirsiniz.

ResearchGate

ResearchGate, birçok makale ve teze ulaşabileceğiniz sitelerden biridir. Dünyanın birçok üniversitesinden akademisyenleri takip edebilir ve çalışmalarına erişebilirsiniz. Açık makaleler dışında sitede bir de kapalı makaleler vardır. Kapalı makalelere ulaşmak için sahibine mesaj atarak izin almanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde erişim sağlarsınız. ResearchGate’de puan sistemi vardır. Bu sistemde puanlar, akademisyenin bilimsel çalışmalar açısından aktifliğini ve bilime katkısını ortaya koymaktadır.

Kaynak: Youthall